Nedeľa, 8. december, 2019 | Meniny má Marína

Špička svetovej gastronómie varila v Tatrách

Enrico Bartolini zaúčal slovenských študentov.

Enrico Bartolini si vyskúšal varenie v kuchyni tatranského hotela.Enrico Bartolini si vyskúšal varenie v kuchyni tatranského hotela.(Zdroj: Mária Dudová-Bašistová)

VYSOKÉ TATRY . Výnimočný šéfkuchár, pokorný človek, hviezda v michelinskom bedekri, ktorá v uplynulých dňoch získala ďalšiu hviezdu.

Talian Enrico Bartolini zavítal do našich veľhôr, kde si v tamojšej hotelovej kuchyni nielen varil, ale o svoje vedomosti a zručnosti sa delil s prítomnými kuchármi i žiakmi, ktorí sa rovnako ako on vydali na cestu gastronómie.

Článok pokračuje pod video reklamou

Varil 9-chodové menu

Cieľom nedávnej návštevy sa pre Enrica Bartoliniho stal Hotel Lomnica. Práve tento tatranský hotel si za jeden z hlavných pilierov už pri svojom zrode stanovil gastronómiu.

Konceptom sa profilovali tak, aby naplnili očakávania aj tých najnáročnejších návštevníkov. A tomu napomáha napríklad i spolupráca so špičkovými kuchármi. Príkladom je nedávna návšteva spomínaného svetoznámeho talianskeho kuchára Bartoliniho.

Ten v tamojšej Reštaurácii Sissi navaril svoje pamätné 9-chodové menu s príznačným názvom Back to the Roots (Návrat ku koreňom). Pri koncipovaní toho, čo plánuje predviesť v iných krajinách, sa pritom snaží prihliadať aj na tamojšie gastronomické zvyklosti či prostredie.

„Nevaríte vo vlastnej reštaurácii, dopredu viete, že je tu iné vybavenie. A tiež viete, že sú tu hostia, ktorí sú zvyknutí na inú kuchyňu. Snažili sme sa preto aj menu prispôsobiť tak, aby chutilo i tunajším hosťom,“ prezradil počas svojej návštevy Enrico.

S ďalšou michelinskou hviezdou priamo do Tatier

Veľkou cťou vítať na svojej pôde takého majstra to bolo aj pre hostiteľa.

„Na príprave dvoch zážitkových večerí sa v plnej miere podieľali aj kuchári Hotela Lomnica. Naši kolegovia sa na tento moment nesmierne tešili, pretože inšpiráciu budú môcť zúročiť aj v ďalšej práci,“ netajila radosť Zuzana Semanová, generálna riaditeľka Hotela Lomnica.

Návštevu tak významného kuchára pritom vnímali nielen v edukačnom rozmere.

Zhoda náhod zapríčinila, že krátko po tom, ako získal Enrico ďalšiu michelinsku hviezdu, smerovali jeho kroky práve do Tatier, kde bola jeho prvá zastávka.

Taliansku celebritu tak spovedali najprv slovenské médiá.

Enrico: Nechceme byť lakomejší, len byť lepší

Svoju prvú reštauráciu si Enrico otvoril ako 25-ročný. Jedlo a varenie je jeho celoživotnou vášňou.

„Veľmi sa mi páči môcť jedlo tvoriť, tvoriť jeho obsah, chuť.“

Aj pri cestovaní po svete si vždy potrpí na ingrediencie. „Dôležitý je výber správnych ingrediencií, techník, ktoré aplikujem pri príprave u nás v reštaurácii Mudec v Miláne.“

Ako zdôraznil, je to aj z toho dôvodu, aby mohli lepšie sprostredkovať zážitok z rozprávania o histórii. Enrico je napriek svojim úspechom nepochybne pokorným človekom.

„To, že sme získali hviezdu, znamená uznanie kvality. Znamená, že to, čo robíme, robíme dobre. Nechceme byť ani lakomejší, pýtať viac peňazí, meniť. Jediné, čo budeme meniť, tak iba to, že budeme postupovať smerom k lepšiemu. Menu nechceme meniť,“ zdôraznil na margo získania ďalšej hviezdy.

Srdcom Talian, ktorý ostal v Taliansku

Pri spomínaní na svoje začiatky i samotné pôsobenie priznáva, že boli neraz veľmi ťažké chvíle. Ale aby s gastronómiou „sekol“, o tom nikdy nerozmýšľal.

„Vždy som uvažoval, ako to robiť inak, že možno by som išiel pracovať do inej reštaurácie, zmeniť spôsob fungovania, ale vždy som chcel robiť to, čo robím. Mohol som aj odísť do zahraničia, ale páčilo sa mi ostať v Taliansku, kde sa môžete ako Talian rozprávať s kolegami o talianskych jedlách. Keď ste vo Francúzku, ste stále Talian a nesiete si takú etnicitu. Rozprávate svoje príbehy, svoj pohľad na vec. Ale oni sú Francúzi, nie je to to isté. Takto je to správne, že som na svojom mieste a tu aj chcem ostať.“

Učili sa od svetoznámeho

„Enrico je človek, ktorý okrem svojich reštaurácií hosťuje na podujatiach takmer po celom svete. Je to pre nás obrovská česť, rovnako ako pre Slovensko, že sme mohli u nás hostiť hviezdu takéhoto formátu,“ uviedla riaditeľka hotela Semanová.

Jeho ťahy mohli pochytať a sledovať študenti, ktorí sa spolu s ním postavili k sporáku a pracovnej doske.

Takýmto situáciám sa Enrico prispôsobuje rád, vždy sa snaží predvídať a symbolicky si spísať všetko, s čím by sa mohli na novom mieste stretnúť.

Rovnako i posúvať svoje znalosti a schopnosti.

Potomstvo dedí záľubu

Okrem toho, že je Bartolini špičkovým kuchárom, je aj otcom troch detí. Doma preto vo voľnom čase nevarieva, radšej s nimi ide von.

„Páči sa mi mať s nimi dialóg, zdieľať veci. Najstarší z nich už ako keby v sebe objavil tú vášeň,“ prezradil Enrico.

Rastie teda ďalšia generácia? Je to možné, šéfkuchár spomína na milý zážitok.

„Ten najstarší, jedenásťročný syn pri návšteve u priateľky uvidel medený hrniec a opýtal sa jej, či v ňom môže niečo pripraviť. Tak nakoniec aj uvaril rizoto s tekvicou,“ dodáva s úsmevom.

Tajomstvo úspechu? Chcieť viac

Enrico napriek tomu, že je špičkou vo svojom fachu, udržiava si relatívne štíhlu postavu.

„Jedlo ochutnávam, ale to neznamená, že ho jete, ale že si dáte iba kúsoček. Rád jem zdravo a kombinácie, ktoré sú zdravé a správne. Ale určite si doprajem aj luxus a nepozerám pritom na kalórie. Dám si to, na čo mám chuť,“ vysvetľuje Enrico.

Otázkou však ostáva, čo je pre neho tajomstvom aktuálneho úspechu. „Vždy, keď sa mi niečo podarilo, urobil som niečo lepšie, tak vždy som si pomyslel, ako by som to mohol urobiť inak, ako by som to mohol vylepšiť, aby som tomu dal ešte viac. A to sa snažím preniesť aj do svojho tímu. Celé je to tímová práca,“ konštatoval úspešný kuchár.

Tá sa pretavila aj do podoby skvelej symbiózy s kuchármi, ktorých našiel v kuchyni tatranského hotela.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  2. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  3. ​​​​​​​Darujte pod stromček stolovú hru o Gorile
  4. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov
  5. Athleisure: V športových legínach do mesta aj na šport
  6. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  7. Dotácie stlačili cenu ekologických Volkswagenov na minimum
  8. Aké vianočné darčeky nakúpiť a zaplatiť len za dva z troch?
  9. ​​​​​​​Navštívte Horný Zemplín, kde je všetko
  10. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  1. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  2. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  3. ​​​​​​​Darujte pod stromček stolovú hru o Gorile
  4. Tipy na darčeky z Tokaja...
  5. Vieme kto vám dá garanciu doručenia zásielky do Vianoc
  6. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov
  7. Tenisový lakeť je nielen ochorenie športovca
  8. Výrobca špičkových automobilov odporúča palivá OMV MaxxMotion
  9. Athleisure: V športových legínach do mesta aj na šport
  10. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  1. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 14 548
  2. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 11 137
  3. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 10 973
  4. Každodenne sa na cestách zraní veľa detí 9 125
  5. Agadir je úplne iný ako zvyšok Maroka 8 365
  6. Čo chýba deťom v pestúnskych rodinách? Láska to nie je 8 183
  7. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku 7 709
  8. Žijú v núdzi, zázrak je aj kilo cestovín 6 965
  9. Večer bola voda pitná, ráno už nie 6 761
  10. Hypotéka v dvadsiatke. Ako vyzerá opak mileniálov? 6 643

Hlavné správy z MY Tatry

Hasiči ukončili zásah, polícia zadržala prvé osoby

Do bytovky ľudí nepúšťajú. Obetí je sedem.

Ubytovávajú, dražia obrazy, vozia štrk. Všetci pomáhajú Prešovu

Všetci sa spojili, formy pomoci majú rozmanitú podobu.

Reportáž

Deň po tragédii: Hovorí sa o dôvodoch výbuchu

Hasiči potvrdili, že s prerábkou nesúhlasili.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na brehu rieky v Nitre stavajú ďalší skelet

Práce pokračujú aj v zime. Z ulice stavebný ruch nevidieť.

Pochod čertov prilákal do centra Piešťan tisíce zvedavcov +foto

Stovky čertov a tisíce ľudí. Pozrite si videá, ako to dnes vyzeralo na Pochode čertov v Piešťanoch.

V kauze Mariatchi vypovedal znalec. Potvrdil, že útoky smerovali na hlavu

Sudca avizoval na február záverečné reči. Ak prídu obžalovaní.

ŽILINA: Čakanie na sneh stojí tisícky eur

Za udržiavanie ciest a chodníkov zaplatilo po minulej zime mesto 624-tisíc eur.

Vybrali SME

Už ste čítali?